Historia om Unimer 1974 -

För mer information om produkten

Kontakta oss

1974   I september 1974 registreras Unimer Plast & Gummi AB med kontor och lager i Laholm. Grundare är Olle Olsson och hälftenägare Lennart Jönsson, som tillträder som VD 1975. Egenutvecklade gummispännare med patenterad fästrem var från början en viktig produkt. Fler varianter av gummispännare tas sedan fram för elastisk fastspänning av lastbilskapell. Flexibel slang och stansning av skumplastdetaljer är andra betydelsefulla produkter.
1978   Lennart Jönsson blir ensam ägare till Unimer. Det produktområde som växer mest är försäljning med eget lager av flexibel slang för bland annat industriventilation och materialtransport och är allt sedan dess den största produktgruppen. Formgummi och gummibeläggning av industrivalsar tillkommer också.
1983   Företaget har växt ur sina lokaler i Laholm och flyttar in i egen fastighet på 650 m2 på Skyttevägen i Halmstad. Antalet anställda är sex personer.
1986   I samband med planerna på ett tillbygge 1986 på Unimer får vi kontakt med bröderna Santesson och nystartade Santex som var först ut i Sverige att erbjuda inglasade uterum i aluminium och glas. Det gör att vi får upp ögonen för behovet av en bra tätningslist. Unimer startar försäljning av borstlister och borsttätning som ytterligare ett produktområde.
1987   Lagret byggs ut med en ny lagerhall på 275 m2.
1988   Datoriseringen kommer till Unimer. Första systemet är Unixbaserat med affärssystemet MODS.
1994   Lagret byggs ut med ytterligare 275 m2.
2000   Inflyttning sker i nyförvärvade lokaler på Gjutaregatan, Vilhelmsfält i Halmstad, med 700 m2 kontor och 1 900 m2 högklassigt lager.
2002   ISO 9001-2000 certifiering. Kravet på certifiering kom då bl a från Adtranz, numera Bombadier Transportation.
2003   Vårt erbjudande av kundunika komponenter och egna produkter i gummi expanderas och Unimer etablerar och bygger upp nya leverantörsnätverk i Kina.
2004   Nils-Erik Bohman, uppfinnare och innovatör, tar tillsammans med Unimer fram en ny förbättrad ryckdämpare till fritidsbåtar, Unimer förtöjningsfjäder. Det blir startskottet för Unimer Marine som utvecklar och säljer innovativa kvalitetsbåttillbehör, varav flera patenterade, till marinhandelsdistributörer världen över.
2006   Carl Magnusson, son till Lennart Jönsson tillträder som VD.
2008   ISO 14000 Miljöcertifiering. Krav på certifiering har bl a kommit från Volvo. Carl blir majoritetsägare i Unimer med 54 % av aktierna.
2010   Unimer etablerar försäljning i Kina genom eget bolag i Suzhou Industrial Park, ca en timmes bilväg nord väst om Shanghai. Inriktningen är i huvudsak högkvalitativa plast- och gummi komponenter med full kontroll av tillverkningsprocessen och materialval.
2011   Den tredje juli 2011 inträffar en brand i företagets monterings- och lagerlokaler på Gjutaregatan i Halmstad. Byggnaden tillsammans med dess maskinerier och varulager totalförstörs. Verksamheten flyttas delvis till tillfälligt hyrda lokaler i närområdet.
2012   Ny byggnad för lager och produktion invigs den 26 november av kommunrådet Carl-Fredrik Graf. Carl Magnusson utses till årets företagare i Halmstad.
2018  

Unimer etablerar sig i USA genom nytt dotterbolag Unimer USA Inc. med produktion och logistikcenter i Minneapolis, MN

2019  

Lennart Jönsson går bort efter en längre tids sjukdom och Carl blir ensam ägare till Unimer.

2021  

Vi är idag närmare 40 anställda och väl etablerade internationellt. Verksamheten drivs och utvecklas inom våra tre affärsområden; industri, byggsystem och båttillbehör. Vi levererar våra produkter till kunder både i vår närhet och över hela världen, från den mindre verkstadsföretaget till den stora multinationella koncernen. Verksamheten är numera gemensamt ägt i familjen av Carl och hans fru Kristina.

 

Tillbaka